(Daha has tarif yapan varsa buyursun.Bu yazıların yanına resimde ekliyecik)
1. Siron Sacta hafif pişirilmiş ince yufka katlanarak kesilir.Düz bir tepsiye dizilerek, üzerine sıcak su dökülerek yumuşatılır.Tereyağlı süzme çökelik tavada eritilerek üstüne dökülerek servis yapılır. Bazı yörelerde üzerine ceviz ezmesi de dökülür.Tereyağı ne kadar bol olursa o kadar keyifli yenir.
2.Lalanga Elips şeklinde yaklaşık 10 cm büyüklüğünde açılan hamur, sacda lavaş tipinde pişirilerek, şekerli yağlı süt karşımı içine atılarak servis yapılır.Özellikle çobanlığa getmeden önce yenmesi tavsiye edilir.Tok tutar.
3.Kaygana(Ğayğana) Unlu yumurtayı karışım halinde sıvı hale getirinceye kadar karıştırarak, sac üzerine ince halde yayılarak dökülür.Çok az olmak kaydıyla içine maydanoz veya kabak ezmesi de karıştırılabilir.Bazı yerlerde reçel veya pekmezle servis yapıldığı da olur.Başkaları, adına akıtma yada damlatma dese de, bunun adı ĞAYĞANA dır o kadar...
4.Hazırlop Sütle unu karıştırıp pişirilir.tatlı kaşığı ile tavada erimiş tereyağına sokup çıkarılmak suretiyle tabağa servis yapılır.Kollestorolu fazladır.Yaşı kemale ermişlere fazla yemeleri tavsiye edilmez.Ayrıca ayçiçek yağı,margarinle denemeye kalkmayın vallaha kimse ağzına ğoymaz, tayuğlara verirsiz.
5.Lemis Yufka açar gibi, güzelce mayalanmış hamur açılır.Yarısına kadar içi malzemeyle doldurulur.Bu malzeme: Pancar,Kartol,Pazi,semiz otu olabilir.Yarım kalan kısmı diğer yarısı üzerine kapatılarak parmaklarla tık tık vurulur, mökkem bi şekilde kapatılırak, sacın üztüne ğonur.şeherde adı gözleme diye geçse de, atalarımız adına LEMİS demiştir.Ne olduğunu daha öğrenmemiş başka köylüler, sebzeli sac ketesi de derler, ama biz onnara sadece gülerik.
6.Sac Ketesi Mayasını almış hamur güzelce açılır.Burma haline getilirek, yuvarlaklaştırılır.Yuha çubuğıynan tekrar açılır.Hafif yağla çevüre çevüre sac da pişirilir.Bu tavada falan olmaz.Onun tava ketesidir, altta zaten yaziyi. Yanında reçel ve balla yenmesini tavsiye ediyrik.
7.Tava ketesi Ahşamdan mayalanmış hamur, ertesi sabah erkenden şişmiş olarak sofranin bezi üstünden alınır.Mayalanmış hamur genelde sobanın yanında legene ğonur.Yuha çubuği ile biraz ğalın açılır.Tavanın içinde erimiş tereyağının içine ğonur.Yağda cozurti ile eyce pişirilir.Servis yapmadan önce üstüne toz şeker atılırsa, çayla mükemmel olur.Kıtlama şeker kesinlikle ğullanılmaz.
8.Yayla Goloti Genelde yayla inerken pişirilir.Adı üstünde, yaylada yapılan golottur.Külde pişer.Bildiğimiz pohça büyüklüğündedir.Fazla beklenirse, çok sert olur, yenmez.Bazıları içine yumurta koysa da, eyle has olmayi.Yumurtalı olanlar, furun yoğururken son ekmeğinin içine çuvalları taşıyacağ çocuklara vermek için daha gılık ehmeklerin içine ğonur.Çok da küçük olmasın, furunun içinden yabaynan alınıyken gırdıllanıylar.
9.Kırçılli İnce ince açılmış yuhalar, sac da güzelce ğurutulur.Yufkalar, erimiş tereyağı, iyice kaynamış şekerli süt içine parça parça kırılarak atıldıktan sonra servis yapılır.
10.Kazkaldıran (Ğazğaldıran) Sütte pişmiş,çökelik,peynir,minzi,deleme gibi peynirin her türlüsi parça parça tavada ezilerek pişirilir.Üzerine başka bir kapta ğırılmış ve karıştırılmış yumurta dökülmek sureti ile iyice karıştırılır.Peynirin üzünde ğabarcıhlar oluşmiya başladısa, alın aşşağı yeyin.Özellikle sabah kahvaltılarında eyle has oliy ki.
11.Ğavuldolması Toğala yada orjinal adıyla kaymak, alınarak tavada hiçbir malzemesiz pişirlir.Ayrıca yağ atılmaz.Niye atasız ki, o zaten yağli.Rengi değişince sararmiya başlamıştır.O zaman alın aşşağı, yeyin.Bunun adına, lazlar mıhlama derler, bazı yerlerde kuymak deseler de Ğavuldolmasından başka bi dersem ne olem.Sabahları çaynan has oliyi. ......... PRATİK BİLGİLER
1. Evde buzdolabınız yoksa, kesilmiş fazla etlerinizi tuzlayarak tavana asın.Tuz onları mikroplara karşı korur.5-10 gün kuruduktan sonra alıp, nemden uzak bir yerde saklayabilirisiniz.Bu etlere, DUZLİ ET denir.Musakka larda veya kartol yahnilarında azar azar atın, tadına doyamayacaksınız. (Not: Tuz az olursa etler ğoğar.Dikkat edin.Ğuri etleri nemli yerde sahlarsaz çabuh bozulur, soora tarif edene suçi bulmayın)
2.Süzme çökelige basın duzi.Güzel bez torbalara sıkıştırarak ğoyun.Suyuni süzün,asın terehten aşşağı.10-15 gün dursun, ğurusun.Bunun adı ĞURUT olur.Soora, azar azar çorbalara koyarsız,hele üstüne reyhanla tereyağı sosu eklediniz mi, müthiş birşer olur.
................ Herkes büldügi, köy yemeklerini buriya eklesin.Biraz elimizin çamuriynan hanım işine ğarıştık ama olsun.Vallaha saydıhlarımın hepsini yaparım. Selamlar
YURDUMUZUN İŞGALİNDE ASKERİ DEHASI İLE AZİZ VATANIMIZIN MÜDAFASINI YAPAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü VE SİLAH ARKADAŞLARINI BİR KEZ DAHA YAD EDİYOR, 10 KASIMDA ATAMIZI RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.
Ebedi Hayata İntikal Eden Rahmetli Mustafa UĞUR'un ölümünün ikinci yılını anıyoruz. Köylümüz Rahmetli Mustafa Uğur için (15/04/2012) Yarın Akşam Namazından Sonra Kemaliye Camiinde Mevlit Okutulacaktır. Bilgilerinize....
2011-2012 ÖĞRETİM YILINDA GÜMÜŞHANENİN EĞİTİMDE PARLAYAN YILDIZI YAYDEMİR KÖYÜNÜN ÖĞRENCİLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE YURDUMUZUN DÖRT BİR YANINDA YENİ ÖĞRETİME BAŞLAYACAK ÖĞRENCİ KARDEŞLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUZ. YÜKSEL YALÇIN