Son mesaj - Gönderen: alperugur - Cumartesi, 02 Kasım 2013 14:36
Vefat eden amcam Nazım UĞUR'a allahtan rahmet sevenlerine sabır diliyorum. Başımız saolsun.
Haberler

Haberler->RÖPoRTAJLARIMIZ   
KÖYÜMÜZÜN İMAMİ FATİH MERDAN İLE YAPILAN RÖPORTAJIMIZ

 


   Hocam, hacdan yeni döndünüz. Öncelikle Allah(cc) haccınızı kabul eylesin. Bildiğimiz kadarıyla görevli olarak gittiniz. Bu konuda bizi bilgilendirir misiniz?
   Allah razı olsun. Gidemeyenlere en kısa zamanda gidebilmeyi, gidenlere de tekrarını nasib eylesin. Evet görevli gittim. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu hac sınavı neticesinde gitmeye hak kazandım. Daha önce de seminer amaçlı Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen bir haftalık umre tecrübem de olmuştu.
 Hocam, hac ne demektir, hac ibadeti deyince ne anlamalıyız?
   Hac, İslam’ın beş temel esasından biri olan, hem mali hem de bedeni bir ibadettir.
   Belirli bir zamanda usulüne uygun olarak ihrama girdikten sonra Arafat’ta vakfe yapmak, Kâbe’yi tavaf etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek suretiyle yapılan ibadettir.
    Hac, belirli bir zaman ve mekanda gerçekleşen bir ibadet olduğu için müslümanlara zaman ve mekan mefhumunun ne kadar önemli olduğunu ve dünyada her şeyin belirli bir düzen içinde gerçekleştiği şuurunu kazandırması açısından önemlidir. Ve yine dilleri, renkleri, ırkları, ülkeleri, kültürleri, sosyal ve ekonomik durumları farklı olan milyonlarca müslümanın, aynı inanç ve duygular içerisinde kardeş olduklarını, bir bütün olduklarını yaşayarak gösteren bir ibadettir.
   Hac deyince aklımıza Kâbe gelir, Kâbe’yi görünce neler hissettiniz, duygularınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
 Kâbe Yüce Rabbimizin “evim” buyurduğu, yeryüzünde yapılan ilk ibadet yeridir. Beytullah’ı görünce etkilenmemek ne mümkün! Onu görünce gözler kamaşmaz mı! Titremez mi kalpler! İnsanın dizlerinin bağı çözülmez mi! Dolmaz mı o mübareği görünce gözler! İnsanın içine bir ateş düşer de yakar ya işte öyle… Anlatmak zor yaşamak lazım…
  İnsan farklı bir yere gidince yabancılık çeker. Ama Kâbe başka… İnsana kendi evinden daha sıcak ve samimi geliyor.
  Hocam, hacla ilgili bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?
    Tabii. 37 kişilik grubumda o mübarek havayı daha çocuk yaşında teneffüs eden beş yaşında Cansude isminde (Rabbim hayırlı ömürler versin)  bir yavrumuz vardı. Otobüs Kâbe’ye yaklaşınca yanıma geldi. Kâbe’nin Allah’ın evi olduğu bilinciyle ‘Hocam Allah’ın evi neresi?’ diye sordu. Ben de ona yanan minare ışıkları tarafını gösterip, ‘işte burası’ dedim. O anda gözleri dolu dolu oldu ve tertemiz kalbiyle ‘Hocam burası cennet kokuyor!’  dedi. Hepimiz çok etkilenmiştik.
 Hocam, son olarak hac ibadetiyle ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?
 Hac bir hasret yolculuğudur. Ama gerek Kâbe’ye ve gerekse Mescid-i Nebevi’ye varınca bitmez hasretimiz. Bizim hasretimiz dünyanın neresinde olursak olalım bizi yaratana ve onun sevgili kulu Peygamber Efendimiz’e kavuşmaktır. Bizler kalben de varabilmeliyiz bu kutsal mekanlara…
 Hac Allah’a ve Rasul’üne misafir olmaktır. Hac turistik bir seyahat değil çok özel bir ibadettir. Hacca maddi hazırlık ( yiyecek, giyecek, vs.) değil, asıl manevi hazırlık gerekir. Bizler hacca niyetimizi, ihlasımızı, kalbimizi, azcımızı-fakrımızı, ızdırabımızı, kardeşlik duygularımızı, amellerimizi, dostlarımızın isim listesini götürelim. Oradan kusurlarımızı, günahlarımızı, nefsani duygularımızı getirmeyelim. ‘Önce beğendiğim şu arabayı alayım, başımı sokacak bir evim yok, şu çocuğu da başgöz edeyim sonra sıra hacca gelsin, çağrılırsak gideriz, ya haccımı tutamazsam’ gibi hacca gitmeye mani olabilecek bahaneler “Rahmani” düşünceler değildir. ‘Henüz daha çok gencim’ diyerek haccı yaşlılığa bırakmayalım. Yaşlanacak kadar yaşayacağımıza kim garanti verebilir ki! Kul hakkına dikkat edelim ve kimsenin kalbini kırmamaya özen gösterelim. Yunus Emre’nin şu mısraları ne kadar da anlamlıdır!..
   Ak sakallı bir koca, bilinmez hali nice
   Ümit vermezsin hacca, bir gönül yıkar ise
   Yunus Emre der hoca, gerekse var bin hacca
   Hepisinden iyice, bir gönüle girmektir.


Hocam verdiğiniz bu bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
   Ben de teşekkür ediyorum. Cenab-ı Hak bizleri rızasına uygun yaşayan kullarından eylesin. O mübarek yerleri göremeyenlere görmeyi, görenlere de tekrarını nasib eylesin.
   Ne mutlu bu kutsal görevi usulüne uygun ve gönül huzuru içinde yapanlara!

...


Gönderen M Yucel ERGİN, Çarşamba, 23 Aralık 2009 16:12, Yorumlar(0), Hepsini Oku
KÖYÜMÜZDEN BİRİ...AHMET UĞURLA SÖYLEŞİ

   


  YAYDER mikrofonu bu kez köyümüzden  çıkıp Bursa'ya yerleşmiş Ahmet Uğur'a uzanıyor..(Bu arada konuşmak isteyen herkese bu mikrofonun uzanacaktır.. )


 Kıymetli kardeşim Ahmet Uğur, şöyle geçmişten bögünümüze sizi ve düşündüklerinizi sizden diyniyeh bahah...


   Dedemden dinlerdim gurbeti…. Tabii onun anlattıkları ile benim bugün yaşadıklarım inanılmaz farklı… Ama bir ortak yanı var…. Hasret, memleket özlemi…. Yani gurbet gurbetliğini yapıyor… 17 yaşında çıktım köyümden ben… İlk 4-5 yıl 2 ay gibi gördüm topraklarımı…. Sonraki yıllar 15 günlere kadar indi… Hayatın yükü sırtımızda ağırlaşırken bizi memleketimizden daha da ayırmaya gayretli gördüm gurbeti.. Onun için sevmiyorum ben gurbeti…
 
   Çocukluğum, Edire taşından Hayati ile taş atma yarışına, Hakan ile ayrılacak yollarında inek çobanlığına, rahmetli Ergün ile söğüt dallarından direksiyon Ömer Kutlu ile kavak çubuklarından at yapmaya, Panak tan köye kadar iyi armudun hangi bahçede olduğuna, çobanlığın nerede kolay yapıldığına, en iyi yemliğin garşıki mehlede hangi tarlada olduğuna, köyün neresinden en iyi taş yuvarlandığına, köyde hangi hanımın hangi hanım la iyi çekiştiğine kadar uzanır….
 
     Yaşımız biraz daha büyüyünce köydeki rollerimizi de artık değiştirir büyükler… Artık oduna gider, at yükler, tırpan biçer, gıranda ağabeylerle top oynar, hatta düğünlerde tilkinin bohçasının açılmasına şahitlik dahi yapardık….
 
     Böyle geçti onyedi yıl… sonrasında üniversite yılları…. Bazı yıllar hiç
köyümü görmeden geçen zaman…
 
    Trabzon, İzmir, İstanbul ve nihayet Bursa da hayat yolculuğu….
 
     Bu arada Şükrü Yağız ve Poyraz adında 2 oğlum var. Yaşları 7 ve 3..
 
-          Allah bağışlasın diyoruz..Ahmet Bey , Gurbette memleket özlemini tarif edermisiniz…
 
     Her bunaldığında lao nun taşına geçip musalla dağlarına bakmak isterim…. Rüzgarın yüzüme çarpışına Ayşe halamın bostanlarda seslenişi eklenir… Özlerim… poğarın başına her gidişimde birilerine rastlamak, yüzlerinde ki derin hayat çizgilerini görmek isterim…. Her tatil fırsatında denize gitmeye can atan insanları şaşkınlıkla izler, heralde onların köyü yok diye iç geçiririm .
 
-          Ahmet Bey yazları köyde en azından 10-15 gün kalma programı yapıyormusunuz… Tatil yaptığım sürece bu güne kadar sürekli köye gittim. Ne yazık ki bu yıl tatil yapamıyorum. Fakat tüm tatillerde tek programım olu…  Moksufa….
 
-          Gümüşhanenin geleceği adına gerek proje tabanlı, gerekse sosyal gelişim adına yerel yöneticilerimize neler önerirsiniz.
İşletmecilik yapıyorum. Memleketimin hammaddesi en bol ürünü Taş. Dolayısıyla hammaddeye bağlı ürünler konusunda gelişim sağlanabilir. Çimento sanayi başta olmak üzere yer altı kaynakları noktasında gelişim sağlanması mümkün. Ayrıca bu tip uygulamalar, çevre halkına da önemli katma değerler sağlayacaktır. Çok önemli gördüğüm bir konuyu da söylemeden geçemeyeceğim. Eğer yapılıyorsa tebrik ediyorum fakat ben henüz duymadım… Son yıllarda Pestil, Köme ve Kuşburnu konusunda G. Hanenin katettiği yol ortada..  Bu konuya bir standart getirmek zorunluluğu hasıl olduğunu düşünüyorum. Bu üretimlerin belli kurallara bağlı olması yönünde, marka imajı yönünden bunun yapılmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Köyümüzde sizlerin öncülüğünde başlayan fidan dikme konusuna kuşburnu yetiştiriciliği de eklenebilir…
 
-          Köyümüz ile ilgili yapılan işler hakkındaki görüşlerinizi alabilirmiyiz?   Taktirlerimi, tebriklerimi sunuyorum. Öncelikle Yüksel bey doğru insan. Köye sevdalı… Bu güne kadar duyduklarım bile mucize gibi… Kaldırım taşları mükemmel bir fikir. Köyde toplanma işi harika… İnşallah seneye köye gidince başka fikirler veririm… Bu konularda elimden gelen herhangi bir işte tabiî ki varım…
 
-          Köyümüzün gençlerine tavsiyeleriniz neler olabilir?
Hepsini kucak dolusu öpüyorum öncelikle… Birincil geçim kaynağımızın tahsil olduğu gerçeğini unutmasınlar. Köyümüzde işadamı sayısı yok denecek kadar az. Fakat iş görenlik bizim işimiz. Bu konuyu da iyi yapabilmemiz, iyi tahsil almamıza bağlı.. Özel sektörde çalışan sayımız oldukça az. Babalarımızdan gördüğümüz devlet işi en garanti işlerimiz sayılıyor. Ama unutmayın biz moksufalılar özgüveni yüksek, dürüst ve çalışkan insanlarız. Özel sektörde çok daha hızlı yükselip başarılı olacağımızı düşünüyorum. Üniversitede okurken şu soruyu kendilerine sorsunlar. Benim diğerlerinden farkım ne ? Eğer bu soruya bir cevap verebilirler ise, her zaman iş imkanı kolay. Eğer verecekleri cevap, bir farkım yok ise, işte o zaman iş zor… Bu farkı oluşturarak okumaları halinde her yerde iş bulurlar… Şunu da düşünsünler… Belki sürüden ayrılanı kurt kapar, fakat eğer kapmaz ise tüm çayır onlara kalır. Fırsatlar iyi değerlendirilmelidir…. Eski düşünme tarzları yok olmuştur. Bir de şu tavsiyede bulunacağım; Ülkemizde 40 a yakın ünüversitede Lojistik alanında eğitim veriliyor. Geleceğin en önemli mesleklerinden olduğunu düşündüğüm lojistik alanında eğitim almaları halinde iş imkanı çok daha kolay olacaktır. Bildiğim kadarıyla Lojistik okuyan köyümüzde yok…
 
-        Birazda işinizden bahsedermisiniz? 
Daf ve Tırsan markalarının Bursa Bayi Genel Müdürlük görevini yürütüyorum. Ağır Vasıta sektöründe Servis, Satış, Yedek parça konularında Türkiye de ki 6 işletmeden birisiyiz. Ayrıca Güney Marmara bölge koordinasyonundan sorumluyum. Staj işi belki biraz sıkıntılı olabilir, fakat konumuz ile ilgili tabiî ki iş imkanlarımız olabilir. Bağlı bulunduğumuz şirketler grubu bünyesinde Binek otomobil bayiliğinin yanı sıra başka bir kamyon marka bayiliği de mevcut. Bizlere yapılan başvurularda Moksufalılara öncelik tanınacağı KESİN….
 
Bana bu söyleşi imkanını sağlayan kardeşlerime teşekkür ediyorum. Büyüklerin ellerinden öpüyorum. Sağlık sıhhat diliyorum…
 
Bursa dan sevgiler….


-Ahmet bey, köyümüz adına daha güzellerini birlikte görmek dileği  katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz...

...


Gönderen YÜKSEL YALÇIN, Salı, 28 Temmuz 2009 10:20, Yorumlar(0), Hepsini Oku
KÖYLÜMÜZ MEHMET SELİM ULUTAŞ İLE RÖPORTAJIMIZ


  1. Bugünkü sohbetimiz, köyümüzün yetiştirdiği değerlerden biri olan  Elektrik Mühendisi-İktisatçı Mehmet Selim ULUTAŞ , Mehmet Bey sizi biraz  tanıyabilirmiyiz?
     25 Eylül 1966 tarihinde  Köyümde dünyaya gelmişim. İlkokula 5 yaşında Yaydemir Köyü İlkokulunda başladım.Daha sonra Gümüşhane Atatürk Ortaokulu ve ardından Gümüşhane Lisesinden mezun oldum.1982 yılında girdiğim Üniversite sınavını kazanarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümüne kayıt yaptırdım. Elektrik Mühendisi ünvanı ile mezun olduktan sonra  Karayolları tarafından açılan sınavı kazanarak Ankara’da bulunan  4.Bölge Müdürlüğünde mühendis olarak göreve başladım. Burada çalışırken 1989 yılında PTT tarafından açılan sınavı kazanarak PTT’te geçiş yaptım. Trabzon PTT Başmüdürlüğünde bir süre çalıştıktan sonra Gümüşhane PTT Başmüdürlüğü’nün açılmasını müteakip Gümüşhane’de çalışmaya başladım. 1990 yılında askerlik görevi için ayrıldım. Askerliğimin 4 aylık Yedek Subay öğrencilik dönemini Balıkesir’de tamamladıktan sonra Jandarma Genel Komutanlığı emrine Asteğmen rutbesi ile atandım. Burada Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü emrinde çalıştım ve 1992 yılında vatani görevimi tamamladım. Askerlik dönüşü tekrar Gümüşhane PTT Başmüdürlüğü’ndeki görevime geri döndüm .İç Şebeke  Mühendiliği  ve Şebeke Kısım Amirliği görevlerini yürüttükten sonra Telefon Müdür Yardımcılığı’na atandım. Yaklaşık 3 yıl bu görevi yürüttükten sonra PTT’nin ikiye ayrılması ve  Türk Telekomünikasyon A.Ş. nin  kurulmasından sonra yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde İl Telekom Müdürlüğü bünyesinde Teknik İşletme ve Yatırım Müdürü olarak  atandım. Bu arada Anadolu Üniversitesi İktisat  Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü de bitirerek 4 yıllık lisans diploması aldım. 5  yıla yakın bir süre  Müdürlük görevini yürüttükten sonra Türk Telekom’un özelleştirilmesi  nedeniyle  Gümüşhane Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne atandım. Halen bu kurumda Teknik İşler Sorumlusu olarak görev yapmaktayım. Evliyim  3 çocuğum var. Ayrıca iyi derecede İngilizce bilgisine sahibim.      
2. Mehmet Bey Resmi görevlerinizin yanında yapmış olduğunuz ve yapmakta olduğunuz diğer çalışmalardan da biraz bahsedermisiniz?
  Bir çok sivil toplum örgünde faaliyetim oldu ve halen devam eden çalışmalarım var. Vakıf şube yönetim kurulu üyeliği,  sendika şubesi kuruculuğu ve başkanlığı, spor kulübü yönetim kurulu üyeliği, köy derneği yönetim kurulu üyeliği yürütmüş olduğum bazı faaliyetlerdendir. Ayrıca 1993 yılında atandığım  Elektrik Mühendisleri Odası Gümüşhane İl Temsilciliği görevini halen  yürütmekteyim.
3.  Köyümüzün bulunduğu yapıyı ilgiyi, köylülerimizin ilgisini yeterli buluyor musunuz?
     Öncelikle köylülerimizin birbirleriyle irtibat kurabileceği bir ortam hazırlandığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Ancak köylülerimizin, bu platforma  yeterli ilgi ve alakayı göstermediklerini üzüntüyle belirtmek isterim. Ben de durumdan vazife çıkartarak, köyümüzün ve köylülerimizin tanıtımı amacıyla  2009 yılı Nisan ayında  bir Canlı TV programı organize etmeyi planlıyorum. Müzik-Şiir vs etkinliklerle birlikte köyümüzün bütün sülalelerinin temsil edileceği bir grup oluşturarak doyurucu bir program hazırlama hedefimiz var. Bu programla birlikte Yaydemir Köyü’müzün tanıtımının yanında  Gümüşhane’nin de tanıtımına katkı sağlayacağız.. Bu hususu sizler aracılığıyla uzak ve yakın tüm köylülerime duyurmuş oluyor, katkılarını ve önerilerini bekliyorum. 


4. Sizce köyümüzün daha da gelişmesi için yapılabilecekler hakkında öncelikli sorunlarımız nelerdir?
     Herkesçe bilinen bir ezgide söylendiği gibi ; “orda bir köy var uzakta gitmesek te, görmesek te o köy bizim köyümüzdür” .Evet bizim köyümüzde yaşayan nüfus şu anda çok az olmasına rağmen dışarıdaki insanlarımızın sayısı oldukça fazladır ve   nitelikli insanlara sahibiz. Köyümüzün sorunlarını en iyi köyde halen yaşayanlar bilir. Bu konuda Muhtar ve İhtiyar Heyetini dinlemek daha faydalı olacaktır. Bence şu anda öncelikli olarak köyümüzün yolunun bazı güzergahlarının değiştirilmesi ve asfaltlanması gündeme alınmalıdır. Bu konuda üzerine görev düşen tüm köylülerime çağrı yapıyor ve ben de üzerime düşeni yapmaya hazır olduğumu ifade etmek istiyorum.         


5. Gençlerin kaynaşması ve dayanışması hakkında önerilerinizi alabilirmiyiz? sizce gençler neler yapmalı?
     Çok önemli bir konuya değindiniz teşekkür ediyorum. Ben şu anda 43 yaşında olmam rağmen gençlerle oturup konuşmayı sohbet etmeyi çok seven bir insanım. Gençler bizim hepimizin geleceği. Köyümüzün gençlerini görüyorum hepsi çok efendi şen şakrak cıvıl cıvıl gençler. Hepsini çok seviyorum. Gençlerin yapacağı her türlü faaliyete destek olmaya hazırım. Köyümüzün bütün gençleri beni bir ağabeyleri olarak görmelerini isterim.
 Gençlerimizin sık sık bir araya gelmelerini öneriyorum. Kültürel –sportif faaliyetlerde bulunmaları , dayanışma piknik türü geziler organize etmeleri faydalı olur. Bu konuda ağabeyleri olarak bizlerden destek  alabilirler. 


6.  Köyümüzün suyunun alabalık yetişmesi için müsait olması, köyümüzde bir alabalık tesisi kurulması fikrini nasıl bulursunuz?
     Çok faydalı olur. Gerekli teknik inceleme Tarım İl Müdürlüğümüzden yaptırılabilir. Muhtarlık öncülüğünde bir işletme kurulursa köy tüzel kişiliği adına gelir temin edilerek köy hizmetlerinde kullanılabilir.Ya da köyümüz insanlarının ortak olacağı bir kooperatif kurabiliriz. Bu konuda resmi işlemler noktasında ben hazırım, gerekli altyapıyı oluşturarak köyümüze bir gelir kapısı temin edebiliriz.  
7. Sitemiz ve köy adına sarf edilmeye çalışılan iyi niyetli girişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu çalışmalar sizce sonuç alabilir mi?
     Mehmet Yücel kardeşim sitemizi çok güzel bir şekilde ve  özveriyle yürütüyorsun. Sana çok çok müteşekkiriz. Bu tür çalışmaların her zaman yanında oldum, olmaya da devam edeceğim. Geçmişte bir köy derneğimiz vardı, bendeniz de orada yönetim kurulu üyesiydim, ufak tefek katkılarımız da oldu, ama derneğimiz kapanmak durumunda kaldı. Kimseyi suçlamak niyetinde değilim. Kim hizmet etmişse hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Dernekçilik  zor bir iştir. Ama zorluğu yanında faydaları da çoktur tabiî ki. Benim acizane tavsiyem şudur; bu tür organizasyonlar herkese açık ve eşit yakınlıkta olmalı. Herhangi bir kişinin vesayeti altında olmamalı. Diğer türlü olursa istenilen, özlenen maksat hasıl olmaz.Birlik beraberlik kucaklayıcılık tarafsızlık vasfı eksik olur. Onun için herkesin benimsediği ve herkesçe paylaşılan bir platform olması gerekir.      


8.  Köy Muhtarlığının çalışmaları  hakkında ne düşünüyorsunuz
     Bugüne kadar muhtarlık yapanlara teşekkür ediyorum. Muhtarlara düşen görevler fazla tabii. Tabiri caizse artık köye hizmet almak aslanın ağzında. Koşturmak, yorulmak gerekiyor. Şu anki muhtarımızın da  sağolsun bir takım hizmetleri oldu. Köyümüzün çok büyük bir avantajı var.İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köylümüz olduğu için bunu çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Zira bu tür imkanlar her zaman ele geçmeyebilir. Sayın Genel Sekreterimizden, yasalar çerçevesinde köyümüzün hizmetlerine azami katkı sağlamasını bekliyoruz. 


9. Son görüşleriniz ve tavsiyeleriniz? 
 Çağımız bilişim çağı olduğu için bu imkanları çok iyi kullanmak lazım. Web siteniz aracılığıyla uzak ve yakındaki tüm köylülerime en derin muhabbetlerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.   

...


Gönderen M Yucel ERGİN, Perşembe, 12 Şubat 2009 17:55, Yorumlar(0), Hepsini Oku
KÖYLÜMÜZ FAZLI UĞUR İLE RÖPORTAJIMIZ...

1. Bugünkü sohbetimiz, köyümüzün emektar öğretmenlerinden Fazlı Uğur hocamız ile... Hocam, sizi biraz tanıyabilir miyiz?


 1954 yılında Yaydemir köyünde doğdum. İlkokulu köyümüzde, Ortaokulu Gümüşhane’de okudum. 1972 yılında Gümüşhane Öğretmen okulundan mezun oldum. Aynı yıl Kazantaş Köyü İlkokuluna atandım.1980 yılında Merkez Gümüşkaya köyüne, 1981 yılında Kelkit Kınalıtaş köyüne atandım. 1988-1990 yılları arasında Kelkit YİBO da görev yaptım. 1990-2005 yılları arasında Gümüşhane YİBO’da Öğretmen, Müdür Yrd. son sekiz yılını da Müdür olarak görevde bulundum. 2005 aralık ayında emekli oldum. Evliyim. Bir kız, iki oğlum var. Halen serbest olarak bir şirkette çalışıyorum.


2. Hocam öncelikle sizin ve şahsınızda tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününüzü Kutluyoruz… Sizce öğretmenlere gereken ilgi gösteriliyor mu? Öğretmenlerimizin özlük hakları, yaşam standartları hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?


 Öğretmenlere gereken ilgi ve değerin verildiğini söyleyemem. T.C. öğretmenlere çok şey borçludur. Yolsuz, elektriksiz, susuz, tv’siz, telefonsuz köylerde ilmin ışığını öğretmenler taşımıştır. Son yıllarda her mesleğe olduğu gibi öğretmenlere de siyasetin bulaşması öğretmenleri çok yıpratmış, iş ehlinden çıkmıştır. Öğretmenler ek iş yapmak zorunda bırakılmıştır. Emekli öğretmenlerin durumu daha da kötüdür. Sendikal haklarının da istenen seviyede olmaması hem özlük, hem de sosyal yaşam açısından istenen seviyede değildir.


3. Hocam, biraz da Türkiye’deki eğitim sisteminden bahsedebilir miyiz?


Son yıllarda Milli olan eğitim sistemimiz milli olmaktan çıkarılmış durumdadır. Paskalya bile dini bayramlar arasına girmiştir. Okullarda bilgisayar ağı kurulmasına rağmen, istenilen amaçla kullanılmamakta, ezberciliğe dayalı bir eğitim sistemi sürüp gitmektedir. İlk öğretmenliğimizde kullandığımız program ve sistem, şimdi yeni bir şeymiş gibi gösterilmektedir. Üniversitelerde de arzulanan öğretmen tipinde öğretmen yetiştirilememektedir.


4. Köyümüzün bulunduğu yapıyı ilgiyi, köylülerimizin ilgisini yeterli buluyor musunuz?


 Kültür açısından köyümüz Gümüşhane’nin en önde gelen köylerinden biri olmasına rağmen, bu yüksek seviyeyi köye ilgi bazında pek yeterli bulduğumu söyleyemem. Köyümüzden çıkan her kamu görevlisini görevini hakkıyla, dürüstçe yaptıklarını rahatça söyleyebilirim. Bu husus köyümüz için bir övünç kaynağıdır.


5. Sn Fazlı UĞUR; köyümüzün daha da gelişmesi için bir birlik oluşumu ve devamındaki doğru hedeflerle kurulmuş-kurulacak dernek hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?


 Her şeyden önce köyde birlik olması çok önemlidir. Maalesef biz bu birliği şu ana kadar sağlayamadık. Daha önce Köy Derneği kurmuş olmamıza rağmen yaşatamadık. Bunu köye yapılan Yeni Camide de yaşadık. Tabi ki bundan çok üzüntü duyarım. Kültür seviyesi yüksek olan bir köyde bunların yaşanmaması lazım. Herkesin katılımı ve hedefleri belli bir derneğin kurulması ve yaşatılması taraftarıyım.


6. Sizce köyümüzün daha da gelişmesi için yapılabilecekler hakkında öncelikli sorunlarımız nelerdir?


1) Yolunun düzeltilerek asfaltlanması.
2) Yeterli su ve kanalizasyon sistemleri.
3) Önemli yerlerin sahiplerinden izin alınarak islahı ve çirkin görüntünün ortadan kaldırılması.
4) Sokak aralarına gübre dökülmemesi.
5) Yayla yolunun islahı, gerekirse Avrupa fonlarından gerekli projeler yaparak alınacak krediyle yaylaya tatil evleri yapılması.


7. Gençlerin kaynaşması ve dayanışması hakkında önerilerinizi alabilir miyiz? Sizce gençler neler yapmalı?


 Ben şahsen köyümüzün gençleriyle gurur duyuyorum. Çünkü Gümüşhane’de onları hiçbir olumsuz davranış ve oluşum içinde görmedim. Aralarındaki güzel ilişki ve duyguların daha da gelişmesi için biz büyükler olarak onları gerekli desteği vermemiz gerek. Örnek; oluşturulacak köy derneğinde gençler için bilgisayar odası koymak gibi…


 8. Köyümüzün suyunun alabalık yetişmesi için müsait olması, köyümüzde bir alabalık tesisi kurulması fikrini nasıl buluyorsunuz?


 Bu fikri beğeniyorum. Ancak sadece üretim değil, tüketiminin de köyümüzde yapılabilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması gerekir. Mesela; Kıran mevkine veya Kavuz kırana insanların rahatça oturabileceği ve piknik yapabileceği bir park haline getirilmesi gibi…


9. Sitemiz ve köy adına sarf edilmeye çalışılan iyi niyetli girişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu çalışmalar sizce sonuç alabilir mi?


 Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Kış gününde taşın üstünü, Ayvalıyı, Panak’ı, Eskiperi yemyeşil görmek insana huzur ve mutluluk veriyor. Yalnız köyde yaşayan her kesimle ilişkiye girerek köyümüzle ilgili ilginç resimler, eski resimler bulunarak siteye konulması çok hoş olur kanaatindeyim.


10. Köy Muhtarlığının çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?


 Kendi çapına göre başarılı buluyorum. Olumlu yaklaşımlar sonucu kendini ilave ederek daha güzel şeyler yaptırabilir. Köydeki birlik ve destek onu daha olumlu etkiler ve cesaretini arttırır. Dışarıda bulunanların da özel gün ve bayramlardaki küçük bir tebrik kartının kendisini çok onur vereceğine inanıyorum.


11. Son görüşleriniz ve tavsiyeleriniz?


 Son yıllarda ülkemiz zor günlerden geçmektedir. Köyümüzdeki birlik ve beraberlik çok güzel şeylerin olmasına sebep olacaktır. Belki bu olumlu gelişmeler komşu köylere, oradan ilimize ve ülkemize yayılır. Birbirimizi sevmekten başka çıkar yolumuz yoktur. Çünkü gidebileceğimiz başka Türkiye yok.


NOT: Resim Eklenecek

...


Gönderen M Yucel ERGİN, Salı, 23 Aralık 2008 16:21, Yorumlar(0), Hepsini Oku
KÖYLÜMÜZ CELAL MERDAN İLE RÖPORTAJIMIZ...

http://www.yaydemirkoyu.org/mkportal/modules/gallery/album/a_400.jpg


1.Sizi tanıyabilirmiyiz?
         Celal Merdan 1960 yılında Gümüşhane merkez Yaydemir Moskufa köyünde doğdum. İlkokulunu köyünde, ortaokulu Gümüşhane Atatürk ilköğretim okulunda, liseyi endüstri meslek lisesinde okudum.
        Okulunu bitirdikten sonra 1981 yılında Tekirdağ Malkara 95. zırhlı alayda yaptı. 1983 mart ayında teskeresini aldım. 1983 yılında 12. ayda Milli Eğitim Müdürlüğünde göreve başladım. 2006 yılında emekli oldum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.


2. Köyümüzün bulunduğu yapıyı ilgiyi, köylülerimizin ilgisini yeterli buluyor musunuz?


  Köyümüzün kurulduğu mevcut yerleşim yeri aslında  bir köy yeri için oldukça uygundur. Fakat yapılaşmasında çarpıklık var, yerleşim yeri daha planlı olabilirdi. Köylülerimizin de bu yüzden yapılaşmaya önem vermedi. Ahırlar ile evler iç içe girdi, buda sağlık açısından sıkıntı yaratacak bir konudur. Ayrıca mahalle aralarının dar olması sebebi ile araç ulaşımı güçlükle sağlanmaktadır.Ayrıca köyümüzün orta ve alt mahallesinde çıkan kaynak suyu civarın yerleşim alanı içinde yapılmıştır.Biraz daha ıslah edilebilir. 


3. Sn. Celal Merdan, köyümüzün daha da gelişmesi için bir birlik oluşumu ve devamındaki doğru hedeflerle kurulmuş kurulacak dernek hakkında görüşlerinizi alabilirmiyiz?


      Köylülerin birlik ve beraberlik içinde olabilmesi için sivil toplum örgütlerinin ( Köy dernekleri) kurulması her zaman iyidir.
Köyümüzün kalkınması için derneğin kurulması taraftarıyım. Dernek sayesinde köyümüzde çok önemli işleri başaracağımıza inanıyorum. Derneklerin her zaman kurum ve kuruluşlarda aktif rol oynadığı malumdür. Bu sebeple derneğimizin bir an önce faaliyete geçirilmesi taraftarıyım.


4.Sizce köyümüzün daha da gelişmesi için yapılabilecekler hakkında öncelikli sorunlarımız nelerdir?


 Köyümüzün gelişmesi için öncelikle içme suyu, sokakları, yapıların onarılması ve güzel görünümlü hale getirilmesi. Tarıma yönelik çalışmaların yapılması, hayvancılığın canlandırılması, meyvecilk, ağaçlandırmaya önem verilmesi ve yaylacılığın faaliyete geçirilmesi. EKSİPER DERESİ’ne gölet yapılması.(sulama amaçlı)


5.Gençlerin kaynaşması ve dayanışması hakkında önerilerinizi alabilirmiyiz? sizce gençler neler yapmalı?


     Öncelikle gençlerin kaynaşması için büyüklerin bir araya gelmesi, kaynaşması ve dayanışması lazımdır. Bu nedenle büyüklerin gençlere örnek olması gerekir. Derneğin kurulmasında ve yönetiminde gençlere de görev verilmesi.
     Gençlerin sık sık bir araya gelmeleri, sosyal faaliyetlerde bulunmaları, gençlerinde köyümüzün geleceği ve kalkınması için bazı projeler üretmeli gerekir. Bunları yapabilmesi için gençlerin köyümüzü sevmesi gerekir. Sevmesi içinde gençlerin köye sık sık gitmeleri ve birlikte sosyal faaliyetlerde bulunmaları gerekir.
 
6.Köyümüzün suyunun alabalık yetişmesi için müsait olması, köyümüzde bir alabalık tesisi kurulması fikrini nasıl bulursunuz?


     Köyümüzde ki suyun alabalık için yeterli su var, su havuzlara aktarılıp oradan da  bahçe sulaması yapılabilir. Hatta biri yukarı mahalle diğeri aşağı mahalle olmak üzere iki tane alabalık tesisi yapılabilir. Suda ki kireç arındırılabilirse köyün suyu şişelenebilir.
 
7.Sitemiz ve köy adına sarf edilmeye çalışılan iyi niyetli girişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu çalışmalar sizce sonuç alabilir mi?


     Ben olumlu yönde değerlendiriyorum. Bu çalışmaların olumlu yönde önemli gelişmeler kat edeceğine inanıyorum.bu çalışmalara katkıda bulunan herkese teşekkür eder devamını dilerim..
 
8. Köy Muhtarlığının çalışmaları  hakkında ne düşünüyorsunuz 



   Köy muhtarlığı aslında köyler için kilit pozisyonlardır.Köyümüz  için mükemmel şeyler yapabilecek çok nitelikli köylülerimiz var, en önemlisi birçoğu çok yerde önemli pozisyonlardadırlar. Köyümüz de bu kadar eğitimli yetişmiş insan gücü olmasına karşın,köyün ilgisizliği eleştirilmesi gereken bir noktadır.Köy muhtarlığı bu köylülerimizle daha da yakın iletişim kurarak köy için alınacak kararlarda köy heyeti ile ortak karar verecek yapıyı oluşturabilmelidir.Bu uygulama bizde biraz zayıftır. Bu gücün köye fayda sağlayacak hale dönüşmesini sağlayabilmeli üretken olabilmelidir.Köy muhtarına hizmetleri için teşekkür ediyoruz ancak, önümüzde muhtarlık seçimlerinde, aday olacakların buna dikkat etmeleri, eğitimle ilgili olan kısmını da köylümüzün dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapılacak hizmetlerin hızlandırılması, takibi, sürdürülebilir olması için eğitilmiş kadroların sorumluluk alması şarttır.Bu köy hepimizin.


9.Son görüşleriniz ve tavsiyeleriniz?


Köyümüzün daha güzel daha sevecen olabilmesi için önerilen faaliyetlerin bir an önce gerçekleşmesi için harekete geçilmesini dilerim. Gümüşhane ve il dışında oturan köylülerimizi, köye ev yapmaya davet ediyorum. Ev yapar iseler hiç olmaz ise yaz tatillerinde köye gelirler köy ile bağlantıları kopmaz.

...


Gönderen M Yucel ERGİN, Pazartesi, 17 Kasım 2008 23:01, Yorumlar(0), Hepsini Oku
KÖY İMAMI İLE SÖYLEŞİ

    http://www.yaydemirkoyu.org/mkportal/modules/gallery/album/a_124.jpg


   Hocam, Yaydemir köyü doğumlusunuz, aynı köyde görev yapıyorsunuz, eğitiminizden ve meslek hayatınızdan bahsedermisiniz, kısaca sizi biraz ayrıntılarla tanıyabilirmiyiz?

     Öncelikle Bana böyle güzel bir söyleşi imkânı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlköğretim okulumu Gazipaşa ilköğretim okulunda, Liseyi Gümüşhane imam hatip lisesinde tamamladım.2002 de Erzurum Atatürk Üniversitesi ilahiyat fakültesinden mezun oldum 2003 yılında Gümüşhane merkez Yitirmez (Leri)köyünde vekil imam hatip olarak göreve başladım. 2005 de aynı köyde kadro aldım 2007 yılından itibaren kendi köyümde göreve devam ediyorum.


 


-Köyümüze yoğun uğraşlarla güzel bir cami yapıldı, ibadet alanı tamamlanmış olan caminin eksiklikleri nelerdir, öncelikleriyle beraber sizden duyabilirmiyiz?


 


  Bu vesile ile caminin yapımında emeği geçen, yardım eden, yardım etmek isteyip de edemeyen herkesten Allah razı olsun. Eski camiimizin kullanılmaz hale gelmesi yeni camiinin yapımızı zorunlu hale gelmişti. Yeni camii tam faaliyete geçmeden, eksikleri ile beraber zorunlu olarak bir önceki din görevlimiz  Bekir hoca döneminde ibadete açılmıştı. Eksiklerimiz oldukça fazla öncelikle eksiklerimiz çevre düzenlemesi ve bahçe yan duvarların yapılması camimizin tuvalet ve lavobaların, abdest  alma yerlerinin yapılması(şadırvan),toplantı odası, küçük bir mutfak camii için   olmasını önemsediğimiz öncelikle eksiklerimizdir.


 


 -Köylümüzün özellikle gençlerin ibadetlere olan ilgisi hakkındaki görüşleriniz ve ebeveynlere tavsiyeleriniz neler olacak?


 


  Teknolojinin baş döndürücü hızla gelişmesine bağlı olarak kültürel yozlaşma sonucu geleneksel değerlerle, dışarıdan empoze edilen batı değerler arasında bir çatışma ortaya çıkıyor. Aileler tarafından  verilemeyen inanç esasları ve İslami eğitim eksikliğinden dolayı  gençler kendilerini bir boşlukta hissedebiliyor. Ayrıca geleneksel değerlerin modern ihtiyaçların göreceli olarak gerisinde kaldığı düşüncesi gençleri  yeni arayışlara yöneltiyor. Bir sosyal değişim ileri seviyede yaşanıyor. Sosyo kültürel ve ekonomik alanda insanların hayat şartları ve yaşantıları değişiyor. Bu değişimler tabiatı ile birtakım değişikliklerinde beraber getiriyor. İnternet teknolojisinin hızlı gelişimi gençler önemde bilgiye daha kolay ulaşma araştırma ve sorgulama  kültürünün artmasını  sağladığı bir gerçek ve  yaz kuran kursları gençler üzerinde camii,cemaat  ve ibadete olan ilgileri dahada güçlendiriyor. Ailelere acizane tavsiyem gençler  ; model olmayı  öğretmeliler.Yani,  iyi Müslüman olmak, “iyi Müslüman ol” demekten önce gelir. Yani değerler üretemiyorsak bari mevcut hayatı öneme haiz değerleri aşındırmayalım.  Satanis bir gencin söylediği  son derece ilginç “ değerler adına inanabileceğim bir şey yok” diyor, oysa var, var da değerlerin  yaşamasında , aktarılmasında  değer öğretiminde eksiklerimiz, hatalarımız, ihmallerimiz var onun için gençleri  doğru dini bilgi ile buluşturdum. Onları kalbine ve ruhuna hitap edelim. İnternet kullanımı konusunda  onları bilinçlendirelim, yönlendirelim.


 


-Görev yerinizin değişimi ile ilgili bilgiler aldık, bu kararınız hala geçerli mi, köyde kalmanız için bir beklentiniz varmı?


 


Maaşallah istihbaratınız çok güçlü Eşimin çalışıyor olması görevindeki çalışma koşulları , tayın istememi zorunlu kılıyor. Onun için kararım hala geçerli  İradi olarak aldığımız karar için köyde  kalma adına bir beklenti taşımıyorum
 
-Köyümüzün dayanışması ve kaynaşmasını nasıl buluyorsunuz, iletişimde geliştirilecek noktalar görüyor musunuz?


 


 Köyümüzün kaynaşma  ve dayanışmasını  güzel görmekle beraber  yeterli görmüyorum. İnsanlar,düğün, cenaze vs. zamanlar içinde bir araya daha sık gelebilmeli. Köy düğünlermiz, örflerimize, adetlerimiz adına ne varsa hepsi bitmek üzere köyümüzde bir derneğin açılması, dağınık olan vagonları bir lokomotifin çekmesi gibi derneğin insaları dayanışma, kaynaşma, iletişim adına  geliştireceğine inanıyorum.


 


 -Bayramlarda köylümüzün köyde kaynaşması için programlar öngörüyor musunuz?


 


   Bazı şeyler teoride kalmamalı  pratiğe dükülebilmeli  bazen  güzel şeyler planlıyoruz uygulama safhalarında bazı sıkıntılar oluşabiliyor. Şartlara teslim olmazsak,  şartları teslim alırız. Bayram sabahı namaz çıkışında köyümüzde arefe günüde küçük bir hazırlık yapılsa ve toplu kahvaltı yapabilsek, bunu yapan bir çok köylü olduğunu biliyorum.bir iki seneye kadar köyümüzde  bayramlarda futbol maçı yapılırdı. Şöyle evliler ile bekarlar karşı karşıya gelirdi bunlar güzel şeylerdi. İhtiyaç sahipleri için bayramlar vesilesiyle  bu bayramlara ortak edebiliriz.  Dün geçti, yarına çıkmaya ömrümüz var mı?  onun için bugünü iyi değerlendirmeliyiz. Unutmayın ki, ileride geriye dönüp  baktığımızda yaptıklarımızdan çok yapmadıklarımızdan pişmanlık duyacağız.


 


-Diyanetin Cuma hutbeleri konusunda  takdir almış hutbeleriniz olduğunu biliyoruz, bunlardan bize biraz bahsedip, müsade ederseniz sitemizde size ayıracağımız köşeyle bunları köylülerimizle paylaşabilirmiyiz?


 


  Evet eski görev yerimde önemseyip yazdığım, vali bey’den takdir almış hutbelerim mevcut. Önceleri hutbelerimiz Ankara’dan bizlere gelirdi ve bunları Cuma günü okuyorduk. Diyanet artık hutbelerin kendi il içeriğinde hazırlanıp okunmasına karar verince  bende bu yemekte  tuzum olsun  düşüncesiyle yazıyordum.  İnşaallah sizlerle bunları paylaşırız.


 


   Köyde bir imam evi varmı?sizce bir imam evi köy için gerekli mi?Gitmeniz durumunda gelecek yabanci bir imam için kalacak yer problemi var mıdır?


 


    Köyümüzde maalesef bir imam evi yok  şu an için.İmam evi için bir çalışmamız var. Eski camiimiz yerine bir din görevlisi lojmanı düşünüyoruz gelmiş geçmiş din görevlilerimizin köyümüzde uzun süreli görev yapmamasının başlıca sebebi, bu eksiğimizin olması diye düşünüyorum köyümüzde görev yapacak din görevlisinin kalacak yer sıkıntısı olacaktır. Geçici bir yerde belki idare edilebilir. Bunun için lojman yapımının hazırlanılmasına öncelik verilmeli


 


   Kıymetli hocam, verdiğiniz bilgiler için köyümüz adına teşekkür ediyoruz.


 


   Asıl ben bana bu fırsatı verdiğiniz için  teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.


...


Gönderen M Yucel ERGİN, Perşembe, 04 Eylül 2008 14:11, Yorumlar(0), Hepsini Oku
 


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
GeopbyteZ by Zeuder


MKPortal C1.2.1 ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.06741 saniyede 21 sorguyla oluşturuldu